• 05.03.2020 17:00—18:30
Hall, 90’

In het Frans
Vrije toegang
Reservatie aanbevolen

“Klimaat en beschavingen, een wereldomvattend verhaal”

De aarde warmt op, de biodiversiteit valt uit elkaar, de mensheid muteert. Verantwoordelijke voor al deze omwentelingen ? Een hoogbegaafde Aap die 3 miljoen jaar geleden het daglicht zag en zich meester maakte van de wereld. Als kind van het klimaat is zijn lichaam bestand tegen de droogte van de Afrikaanse savanne: een tweevoetige omnivoor met een groot hoofd en een kleine kaak. Deze moordende aap heeft geleerd om met gereedschap en vuur de materie en de rest van wat leeft te domineren. Met zijn empathie heeft hij de graad van samenwerking tot een ongekend niveau van efficiency gebracht, wat hem onoverwinnelijk maakt.

Vandaag heeft Aap de materie en alles wat leeft onderworpen aan zijn grillen. Hij manipuleert atomen, brengt koeien voort zonder de hulp van stieren, trukeert de genetica van planten, tast onbewust zijn eigen genen aan en verspreidt bij dit alles ongeremd chemische producten in zijn milieu. Die Aap, die morgen misschien gebruik zal maken van artificiële intelligentie om na te denken en die zichzelf een synthetisch geproduceerd lichaam zal laten aanmeten om onsterfelijk te worden, en die – wie zal het zeggen – vandaag misschien zijn eigen uitsterving aan het bewerkstelligen is, dat zijn wij.


Onafhankelijk journalist, Laurent Testot is de auteur van Cataclysmes. Une histoire environnementale de l’humanité (Payot, 2017) en van La Nouvelle Histoire du Monde (Sciences Humaines Éditions, 2019). Onlangs stond hij (samen met Laurent Aillet) in voor de coördinatie van Collapsus. Changer ou disparaître ? Le vrai bilan sur notre planète (Albin Michel, 2020).

Elk jaar organiseert Les Brigittines samen met de Université Libre de Bruxelles en meer bepaald de master podiumkunsten een reeks van lezingen waarin wordt gereflecteerd rond de hedendaagse scène. Via de antropologie, sociologie en filosofie wordt de analytische blik van de aanwezigen op scherp gezet. Meer info hier !

In partnerschap met :
de Master en Arts du Spectacle de l'Université Libre de Bruxelles en de CIASP