• 10—11, 17—18.05.2019 21:00
  • 12+19.05.2019 14:00
  • 14+15.05.2019 20:00
Kapel, 160’

Kunstenfestivaldesarts

Symphonia Harmoniae Caelestium Revelationum is de titel van het muzikale oeuvre van Hildegard von Bingen, een 12e-eeuwse Benedictijner non, mystica, theologe, geneeskundige en musica. François Chaignaud en Marie-Pierre Brébant nodigen het publiek uit om tijdens een drie uur durende sessie zich te laten onderdompelen in haar volledige cyclus van 69 monodieën. Ze brengen de liederen uit het hoofd en met begeleiding van de bandura, een traditioneel Oekraïens snaarinstrument. Hun lichamen worden een muzikaal archief, dat ons lied na lied, confronteert met een andere blik op de wortels van de westerse cultuur. Het werk van Hildegard von Bingen wordt gekenmerkt door het gebruik van toonsoorten die gemakkelijk vreemd kunnen klinken voor de Europese muziektraditie. Chaignaud en Brébant verklanken de tonale anomalieën die ooit de kern van de westerse cultuur vormden, maar verdwenen zijn in de moderne canon.

Hun verkenning van ons muzikale en spirituele verleden bevindt zich op de grens van een meditatieve installatie, concert en contemplatieve choreografie. De combinatie van dans, stem en bandura culmineert in een extatisch visioen dat de vleselijke relatie met het goddelijke opnieuw blootlegt.

Conception & performance :
François Chaignaud & Marie-Pierre Brébant
Based on :
Hildegard von Bingen’s musical works (1098-1179)
Bandura & musical adaptation :
Marie-Pierre Brébant
Based on Hildegard von Bingen’s musical works (1098-1179)
Scenography :
Arthur Hoffner
Light creation :
Philippe Gladieux
Creation and sound design :
Christophe Hauser
Artistic collaboration :
Sarah Chaumette
Costumes :
Cédrick Debeuf, Loïs Heckendorn
Tatouages :
Creation Loïs Heckendorn I Printing Micka Arasco
General direction :
Anthony Merlaud, François Boulet
Latin prosody :
Angela Cossu
Administration, production :
Barbara Coffy-Yarsel, Chloé Schmidt, Jeanne Lefèvre, Clémentine Rougier
Diffusion :
Sarah de Ganck/ART HAPPENS
Production :
Vlovajob Pru
Coproduction :
Kunstenfestivaldesarts, Bonlieu Scène Nationale (Annecy), Pact Zollverein (Essen), les Subsistances (Lyon), Centre Chorégraphique National (Caen), BIT Teatergarasjen (Bergen), Arsenal/Cité musicale (Metz), Centre national de la danse (France), Biennale of Contemporary Art (Porto), La Bâtie, Festival de Genève (Switzerland)
With the support of :
Villa Noailles (Hyères), Centre national de la danse (residency), La Métive (residency), FRAC Besançon (residency), French Institute and the French Embassy in Belgium, in the frame of Extra
Thanks to :
Lucie Jolivet, Lyubomyr
Picture :
© Detail of an illumination in codex Lucca, Bibliothèque d’État de Lucques, MS 1942, fol.