• 30.11.2018 20:00
  • 01.12.2018 20:30
Studio, 50'’

Première
Theater - in het Engels

Working Title Festival

Soma is het derde deel van Oona Libens’ serie poëtisch-wetenschappelijke voorstellingen over boeiende, relatief onbekende werelden. Na het universum en de zee waagt Oona zich aan de vertrouwde, maar toch ook onbekende microkosmos van het menselijk lichaam. De gebruikte techniek speelt een grote rol; ze is compromisloos tactiel en analoog. Het lichamelijke en materiële is traag en aarzelend – in tegenstelling tot de altijd aanwezige en vluchtige digitale technologie.

De geschiedenis van de anatomie, moderne beelden van het lichaam en futuristische visioenen van een mensheid zonder lichaam vloeien samen tot een geïllustreerde wetenschappelijke lezing, een reflectie over wat het betekent mens te zijn. Tijdens de lezing wordt het lichaam ziek. Zowel fysieke als mentale symptomen van moderne ziektes en aandoeningen duiken op. Als we de metafoor van het lichaam gebruiken als een spiegel van de samenleving, wat geven deze symptomen dan aan? Zijn ze tekens van een onhoudbare toestand? Een protest van het lichaam tegen de invloed van de samenleving?

Oona Libensstudeerde in 2012 af aan het KASK in Gent. Ze creëert poëtisch-wetenschappelijke voorstellingen, waarin een heel eigen universum tot stand komt, gekenmerkt door vakmanschap en tactiliteit. Door het gebruik van analoge en primitieve technieken laat ze een dialoog ontstaan tussen historische en hedendaagse mediafenomenen. Haar werk werd o.a. getoond in Kråkeslottet Senja (Noorwegen, 2014), Cinema Nova (Brussel, 2016), International Film Festival Rotterdam (Nederland, 2017), Malmö Live (Zweden, 2017) en BOZAR (Brussel, 2018).

Concept :
Oona Libens
Performance :
Nina de Vroome, Oona Libens
Dramaturgisch advies :
Charlotte de Somviele
Assistent :
Emily Dhaene
Muziek :
Alexander Lindström, Oona Libens, Simon Halsberghe
Coproductie :
Workspacebrussels & Het Bos
Met de steun van :
De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), de Stad Malmö, de Zweedse kunstraad (Konstnärsnämnden), les ateliers claus, Inter Arts Centre Malmö
Met dank aan :
Dr. Bodham, Sarah Oyserman, Jonathan Beaton, Emmily Dhaene, Simon Halsberghe, Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis Brussel
Foto's :
Oona Libens