• 30.11.2018 21:00
  • 01.12.2018 20:30
Kapel, 90'’

Theater - in het Engels
Try-out

Working Title Festival

Voice of Nature is een locatiegebonden rechtszaak die onderzoekt hoe wetgeving en justitie de bedreigde ecosystemen van de aarde kunnen dienen, ofwel: een artistiek voorstel voor ecologische rechtvaardigheid. Welke juridische basis bestaat er voor het verdedigen van de natuur? Hoe kunnen we van een berg of een rivier een legale entiteit maken?

In de rechtszaak verbinden Maria Lucia en haar team conventionele juridische systemen met processen als ‘restorative justice’. Ze leggen het trauma van beschadigde ecosystemen bloot en onderzoeken de verbondenheid van een dergelijke ‘ecocide’ met macht en kolonisatie. Kunnen we een rechtszaak verbeelden die het antropocentrisme overstijgt? Is er een verdict mogelijk dat een collectieve taal ontwikkelt voor mensen en niet-mensen?

Het artistieke werk van Maria Lucia Cruz Correia vertrekt vanuit haar inzet voor het milieu. Ze reageert op hedendaagse ecologische inbreuken door het publiek in contact te brengen met wetenschappers, activisten en advocaten, en creëert tijdelijke platformen die momenten van verdeeldheid en harmonie brengen tussen schijnbaar ongelijke lichamen van kennis, culturele tradities, weerstand, waardesystemen en sociale transformatie. In 2017 ontving ze de Roel Verniers Prijs op het Theaterfestival. Sinds 2012 maakt ze deel uit van het stadsresidentieprogramma van Vooruit. Haar werk wordt ondersteund door het 2020 Netwerk.

Concept, regie en set :
Maria Lucia Cruz Correia
Tekst :
Sébastien Hendrickx
Dramaturgie :
Ingrid Vranken
Navigator van de systeemconstellatie :
Luea Ritter
Geluid :
Joao Bento
Licht :
Vinny Jones
Video :
Mark Pozlep
Juridische feitencheckers :
Hendrik Schoukens, Juan Auz
Onderzoeksdocumentatie :
Mark Pozlep, Hana Vodeb
Advies :
Jeroen Peeters, Starhawk
Productieleiding :
Tineke de Meyer
Productie :
Fo.am
Coproductie :
Vooruit, Kaaitheater, workspacebrussels, Bunker, Het TheaterFestival, t-heater & Circuit X (Roel Verniers Prijs 2017)
Residenties en onderzoek :
No Lugar, Center for Creative Ecologies / Tj Demos, Artsadmin, BUDA kunstcentrum, wpZimmer
Met de steun van :
Imagine 2020 / European Culture Program, de Vlaamse Gemeenschap
Foto's :
© Mark Pozlep