Want dromen slingeren zich vaak rond zichzelf als een spiraal, net zoals onze dubbelzinnige dromen. Want dromen voeden de fantasie, spreken de verbeelding aan en doen ons boven onszelf uitstijgen als een kracht die alles mogelijk maakt, van het grootste afgrijzen tot het allermooiste. Ze zijn geïnspireerd op de realiteit die weliswaar wordt verplaatst en in een modus wordt gebracht waarbij de dromen hun logica, gedachtegang en referenties in de plaats stellen. Ze suggereren een moment van tijdloosheid waarin alles in het teken staat van horen, zien en een grote vertrouwdheid met het onzegbare.

Is dit de reden waarom dromen vandaag een verwaarloosde waarde lijken? Telt vandaag alleen nog maar het effect van de realiteit, wordt van fictie alleen nog maar verwacht dat zij wordt afgestemd op de feiten, op weldenkendheid en de trendy stereotypen? Dat kunnen wij, dat willen wij niet geloven.

De droom en de verbeelding zijn onze kompassen. Als dromers zullen wij actief zijn, zoals de voorstellingen van het festival het ons voorschrijven. De wens van de kunstenaars is om ons mee te voeren naar een ruimte waar alles mogelijk is, waar we niet verstrikt dreigen te raken in de netten van de ratio. In deze verwarrende tijden zijn dromen geen toevluchtsoord, ze zijn een noodzaak.

Patrick Bonté
Algemene en artistieke directie


Beeld (c) Max Slobodda