De ruimten

Het cultuurhuis Les Brigittines, bestaande uit de Kapel(1663), in een Italiaans-Vlaamse renaissancestijl en haar hedendaagse kopie uit glas en staal (2007), in een ontwerp van de Italiaanse architect Andrea Bruno, herbergt twee voorstellingszalen, een repetitieruimte, loges, kantoren, technische ruimten en een ontvangsthal voor het publiek.

De Kapel

In de Kapel vinden het hele seizoen door voorstellingen en concerten plaats in een buitengewone omkadering. De tribune is volledig inklapbaar, wat verschillende mogelijkheden biedt: een compleet lege ruimte of een meer traditionele concertopstelling. Met uitgeschoven tribune biedt de Kapel plaats aan 187 toeschouwers.

De Mez­zo zaal

De “Mezzo” zaal bevindt zich op de tweede verdieping van Les Brigittines. Gezien het gebouw een kapel is met een zeer hoog plafond, weliswaar met grote historische en architecturale waarde, moest er gezocht worden naar een alternatief voor de kunstenaars aangezien de ruimte ook zeer gevoelig was voor de stedelijke geluiden van buitenaf. Een zoektocht die resulteerde in het “ box in the box “-concept van deze Mezzo zaal, een sobere en geluiddichte ruimte. Op de inklapbare tribune is er plaats voor 94 toeschouwers.
Achter de inschuifbare achterwand van de zaal zit een prachtig uitzicht op de stad verscholen.

De Stu­dio

De Studio is een repetitieruimte gelegen op de 4de verdieping van het gebouw, met uitzicht op de stad. Nu en dan doet de ruimte dienst als concertzaal voor kleinere groepen tot 40 personen.

Inter­mez­zo

De ruimte tussen de Kapel en de ontvangsthal hebben we het “Intermezzo” gedoopt. In deze doorgang naar de verdiepingen staat een indrukwekkende Lombardische klok uit 1910. De klok vormde een onderdeel van het kunstwerk L’Isola del Silenzio, installatie die in 2006 door de Italiaanse kunstenaar Claudio Parmiggiani werd gecreëerd en voorgesteld in Les Brigittines.

De Hal

De Hal met zijn bar en loket voor ticketverkoop is de ontmoetingsplaats voor kunstenaars en toeschouwers. Geopend elke voorstellingsavond.

Al onze ruimten zijn toegankelijk voor personen met een beperkte mobiliteit.

De ruimten van Les Brigittines zijn beschikbaar voor verhuur.

De Res­i­den­tie van Les Visitandines
Artiestenresidentie

Les Brigittines staat ook in voor het beheer van zeven woningen gelegen naast de Kapel, in de Visitandinenstraat. Ze zijn bestemd voor kunstenaars die er korte tijd kunnen verblijven. Kunstenaars die te gast zijn in Les Brigittines genieten voorrang, maar de woningen zijn ook beschikbaar voor verhuur. Meer info vindt u in de rubriek “Artiestenverblijven.

De Akaro­va-tuin

De Akarova-tuin is de groene ruimte gelegen naast de Residentie van de Visitandinen. De tuin is open voor publiek van maandag tot vrijdag van 8 tot 18 u. Sinds een aantal jaren herbergt de tuin projecten die gedragen worden door bewoners, collectieven en verenigingen: aanplantingsprojecten, onderhoud van groentebakken en compost, gebruik van de broodoven…